Jó hozzánk jönni- modernebb és zöldebb lett az Írisz!

Major Zsuzsanna kreatív újságíró

Megújult épületünk ezentúl takarékosabban üzemel. Napelemek kerültek a tetőre, klímarendszer hűti és fűti a tánctermet, intelligens szellőztető mozgatja a levegőt.

„Büszke vagyok arra, hogy Íriszes lehetek! Minden civil szervezet legfontosabb feladata a stabil működés. Ezt segíti ez a fejlesztés. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ennek megvalósulását segítette. ”- így foglalta össze Gera Zoltán, az Írisz Táncklub Makó Sportegyesület elnöke az új beruházás lényegét.

Négymillió forintból megvalósult a teljes klimatizálás, az udvari tereprendezés, térkövezés, és a napelemes és szellőztető rendszer kiépítése. 2017. november harmadikán ezt mutatta be a civil szervezet, és egyben mondott köszönetet azoknak, akik ezt segítették. Az Íriszes növendékek természetesen tánccal köszöntöttek mindenkit, majd az egyesület elnökének beszéde után átadták köszönő ajándékokat.

A rendezvényen részt vett Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere, aki elmondta, hogy nagyon örül annak, ha egy civil szervezet ennyire aktív, és hatékony. Az Íriszesek tenni akarása, fejlesztéseik kiemelkedőek. Egyúttal elmondta, a beruházás megvalósulása a szervezet érdeme, ugyanakkor nagyon szívesen áll a hasonló, példaértékű kezdeményezések mellé, mert jó célnak ítéli meg, ha egy városnak tevékenyek a civil szervezetei.

Az egyesület kiadásai között az ingatlan fenntartási költségei nagyon jelentősek voltak, ez akár nulla forintra is csökkenthető a korszerűsítéssel. Az új, hatékonyabb klímarendszer költséghatékonyabb, mint az előző volt. A cirko gázfűtés kiegészítő fűtésként fog tovább üzemelni. A hővisszanyerős légcserélő pedig folyamatosan friss levegőt juttat a táncterembe, nyáron hűvöset, télen meleget.

A napelemes rendszer tovább bővíthető, így ha szükséges újabb elemek kerülhetnek a tetőre, ezzel tovább csökkentve a kiadásokat. Szebb lett az udvar is, ahova kocsibejáró készült, szélesebb térköves járdát raktak le. Legyen csapadékos, vagy napsütéses idő, mindig jó érzés végigsétálni a táncteremig.

Az egyesület a kormányzati támogatásnak köszönhetően egy sokkal korszerűbb épületben tud ezen túl működni. A beruházást teljes egészében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága támogatta.